Dnes sa začalo hlasovanie v ankete Zlatý slávik 2009

05.10.2009 Celý región

Bratislava 5. októbra (TASR) – Dvanásty ročník ankety Zlatý slávik 2009 o najobľúbenejších interpretov slovenskej populárnej hudby vyhlásili dnes zástupcovia organizátorov na stretnutí s médiami.
Samotné hlasovanie bude prebiehať od 5. októbra do 11. novembra 2009. V tomto období bude hlasovací kupón uverejnený vo vybraných denníkoch, týždenníkoch a mesačných periodikách. Hlasovať možno aj cez internet a formou SMS, ktoré výrazne zvyšujú počet hlasov, oslovujú tým ďalšiu skupinu respondentov, čím sa zvyšuje reprezentatívnosť výsledkov ankety. Organizátorom sa osvedčilo aj hlasovanie prostredníctvom korešpondenčných lístkov na pobočkách Slovenskej pošty.

Anketa Slávik sa vyhlasuje v troch hlavných kategóriách, a to spevák, speváčka a skupina. Okrem toho budú dekorovaní aj Skokan roka, Objav roka, Rádioslávik pre najvysielanejšieho domáceho interpreta a Hit roka v ankete denníka Nový čas. Minuloročné prvenstvo v hlavných kategóriách budú obhajovať Peter Cmorik, Zuzana Smatanová a skupina Desmod. Objavom roka bol spevák Adam Ďurica, skokanom roka skupina Metropolis, Rádioslávika pre najhranejšieho domáceho interpreta získala skupina IMT Smile so skladbou Mám krásny sen a hitom roka sa stala pieseň Lavíny skupiny Desmod. Výsledky budú aj v tomto roku zverejnené počas slávnostného galaprogramu v priamom televíznom prenose v sobotu 28. novembra 2009.

„Galavečer vrátane hudby bude ladený v štýle retro, zájdeme do štyroch hudobných období, ktorými budú bigbít, hippies, glamrock a disko. Aj preto sme sa vrátili do bratislavského Parku kultúry a oddychu, kde bude program prebiehať, “ povedal pre médiá dramaturg slávnostného večera Pavol Danišovič.

Na dnešné stretnutie prišli aj najúspešnejší interpreti tejto ankety, Jožo Ráž, ktorý s Elánom získal celkom 13 umiestnení v prvej trojke, Miro Žbirka, ten bodoval v prvej trojici už 12-krát, a Jana Kirschner, ktorá má už 11 umiestnení. „Som rada, že mi moji fanúšikovia ukázali priazeň počas tých desiatich rokov mojej kariéry, a dúfam, že mi ju budú ukazovať aj naďalej, “ povedala k ankete Jana Kirschner. Milujem svoje publikum, lebo nás chápe, má nás rado a podporuje nás a dúfam, že to bude aj naďalej, “ dodal k ankete Jožo Ráž za skupinu Elán. „Chcem povedať, že ubehlo veľa rokov od začiatkov tejto ankety, ďakujem všetkým tým, ktorí mi za tie roky posielali hlasy, “ pridal sa Miro Žbirka.

Najúspešnejšou v tejto ankete je skupina Elán, ktorá má na svojom konte štyroch československých, osem slovenských zlatých slávikov, k tomu aj Jožo Ráž dvoch speváckych zlatých slávikov. „Ja v prvom rade nespomínam na nič, pre mňa minulosť neexistuje, žijem pre súčasnosť. Polovica úspechu Elánu je Boris Filan, je to najmúdrejší chlap, akého ja poznám, jemu konkurovať je strašne ťažké, “ povedal pre TASR Jožo Ráž.

Prvým slovenským zlatým slávikom bol v ére Československa za rok 1982 Miro Žbirka. Ten ako prvý zobral žezlo dlhoročnému víťazovi Karlovi Gottovi. „Pre mňa je to s tým slávikom tak, že keď jeden skončí, tak de facto ten ďalší sa onedlho začína. Neustále sa to zrýchľuje, ten čas medzi tými slávikmi, pretože vlastne nedávno sa jeden skončil, medzitým som točil album a už je vyhlásený ďalší. Bolo ich niekoľko, boli rôzne sláviky, som zvedavý, aký bude tohtoročný, pretože som si všimol, že sú tam niektoré zmeny, tak uvidíme, čo sa stane, “ povedal Žbirka pre TASR.
 

Vyberte región